Enerji kimlik belgesi

Enerji kimlik belgesi

Enerji kimlik belgesi alan binaların sayısı mevcut bina enerji kimlik belgesi ve yeni bina ekb sayılarında ciddi bir yükseliş yaşanmış bulunmaktadır. Mevcut bina enerji kimlik belgeleri 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren tapu dairelerinde sorulmaya başlandı. Yeni binalarda durum 2011 yılından itibaren farklı işliyordu o tarihten bu zamana kadar her iskan alan bina enerji kimlik belgesi aldı ve bunun kontrolleri belediyelerin iskan şube personelleri tarafından denetlendi.

Eğer ki sahibi olduğunuz binanız 2011 yılından sonra inşaat ruhsatı almışsa e devlet üzerinden adres kodu veya uavt kodu ile sorgulama yaparak görebilirsiniz. Eğer bu ekranda çıkmıyorsa 1 sebebi vardır. Binanız 2017 yılının Kasım ayından önce enerji kimlik belgesine sahip olmuştur. Ekb belgenizi e devlet üzerinden görüntüleyemiyorsanız bağlı bulunduğunuz ilçe belediyesinin imar arşivine giderek enerji kimlik belgenizin bir kopyasını alabilirsiniz. Belediye enerji kimlik belgesi vermeden önce sizin bu binadan bir konutun veya iş yerinin sahiplik durumunuzu soracaktır. Sizin de bunu kanıtlayabileceğiniz belge tapunuzdur. Ayrıca tapu üzerindeki ada parsel bilgisi ile binanın proje dosyasına ulaşmak daha kolay olacaktır. Mevcut binalar da enerji kimlik belgesine sahip olma ihimali bulunmaktadır. Mevcut binada mülk sahibi iseniz önce e devlet üzerinden sorgulayın çıkmıyorsa görüntüleyemiyorsanız belediyeden sorgulamakta fayda var.

İlçe belediyesinden yapılan araştırma neticesinde enerji kimlik belgesinin olmadığı ortaya çıkmışsa enerji kimlik belgesi yetkili şirketlere başvuru yapmanız gerekir. Bu şirketlerden biri olan Akçalı Enerji A.Ş. nin 45 ilde şubesi bulunmaktadır bu şubelerden enerji kimlik belgesi fiyatı alabilirsiniz ve enerji kimlik belgenizi de yaklaşık 1 hafta içerisinde temin edebilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar ve projeler sırasıyla;

-Son onaylı mimari proje

-Yapı ruhsatı veya iskan belgesi

-Elektrik projesi

– Isı yalıtım projesi gerekmektedir.

Binanız mevcut bina kategorisinde ise ilk iki proje yeterli olacaktır. Ayrıca mevcut binaların bir etüt proje mühendisi tarafından yerinde inceleme yapılması gerekmektedir. Etüt proje uzmanı mühendis binaya projesi dışında enerji verimliliğini etkileyecek bir tadilatın yapılıp yapılmadığına, kullanılan ısıtma, soğutma aydınlatma ve havalandırma sistemi cihazlarına bakarak değerlerini okur. Bu bilgiler ışığında bir rapor hazırlanır. Bu rapor yeni binalardaki elektrik projesi, mekanik projesi ve ısı yalıtım projesi yerine geçer.

03 Mayıs 2020
628 kez görüntülendi